Jokavuotinen SM-kilpailu järjestettiin tällä kertaa aurinkoisessa Pietarsaaressa jonne mukaan taistoon lähti 64 osallistujaa.

Naisveteraaneissa Botnian Anki Sandvik otti nopeasti kisan hallinnan ja meni helposti kultaan. Toiseksi NMGn Sonja Flöjt-Sandberg ja kolmanneksi kotiseura C-94n Monica Suonperä.

Varttuneissa naisissa koettiin draamaa ja taistoa. Ensimmäisen päivän jälkeen Outi Parkatti, Botnia oli johdossa. Toisen päivän ensimmäisen kierroksen jälkeen Carina Smeds, NMG otti johdon ja Nina Mustonen, TaRGS toisen sijan. Seuraavan kierroksen jälkeen Parkatti nousi takaisin kärkitaistoon Smedsin kanssa. Ja Finaalikierroksella Seija Björk, Manse nousi takaa aivan kärkikahinoihin ennen kuin muut olivat maalissa. Lopulta Mustonen jätettiin neljänneksi. Björk nousi monsterimaisella viimeisellä kierroksella pronssille, Smeds otti niukasti hopeaa ja Parkatti lopulta finaalipäivän aamuyskimisen (kuvainnollisesti) jälkeen otti ensimmäisen huoparatojen SM-kullan.

Miesveteraaneissa NMGn Kjell Sandberg oli aivan omaa luokkaansa. TuRGSin Jori Pasanen yritti parhaansa ottaa Sandbergin kiinni mutta ei onnistunut, tulokseksi kuitenkin reilulla marginaalilla hopeamitali. C-94n Bengt Nord teki yhden jo tutuksi tulleen nousun kisan ei niin loppumetreillä tällä kertaa. Tämä ei aivan mestaruustaistoon riittänyt mutta pronssiseen mitaliin se riitti.

Varttuneissa miehissä Botnian Sören Martin ja SMGKn Ari Ahrenberg ottivat ohjat ensimmäisenä kilpailupäivänä. SMGKn Marko Nuotio ja MG-Acesin Rami Paavola olivat heidän kannoillaan toki. Toisena päivänä Ahrenberg hieman tipahti kyydistä jääden neljänneksi. Samalla Martin piti tahdin yllä ja meni lopulta helpohkoon Suomen Mestaruuteen. Paavola ja Nuotio jäivät taistelemaan hopeamitalista, joka lopulta kotiutui uransa ensimmäisen SM-mitalin saaneelle Rami Paavolalle. Nuotiolle siis pronssia.

Miesjunioreissa kauden komeetta Oliver Mäntylä, TuRGS otti omansa, vaikkakin Botnian Kasper Kammonen laittoikin urhean taiston pystyyn. Tulokseksi Kammoselle kuitenkin hopeamitali. Jere Kankaanpää NMG otti pronssin.

Naisissa komennon otti alsuta asti Mansen Mia Vuorihovi, ensimmäisen päivän jälkeen vahva johto kakkossijan jakaneisiin Mansen Lotta Onikkiin ja SMGK Mirva Juholaan oli sen verran massiivinen, että peli näytti olevan selvä. Mutta toisena päivänä Juhola vaihtoi pistettä luukkuun ja pamautti päivän parhaimmat kolme kierrosta, kaikista. Tämä ei kuitenkaan riittänyt kuin hopeiseen mitaliin. Onikille pronssia ja Vuorihoville SM-kultaa.

Miehissä tilanne ensimmäisen päivän jälkeen oli täysin auki. MG-Acesin Jussi Heino niukassa johdossa ennen TuRGSin Petri Lönngreniä ja Tantogårdens BGKn Kosti Salosta. Tanton Oskari Vihervaara, Mansen Juuso Sahlberg ja Uppsalan Aki Sillman vaanivat iskuetäisyydellä. Vihervaara ja Sillman paljastuivat nopeasti olevan tällä kertaa vaarattomia, mutta Sahlberg paljastui olemaan paljon enemmän! Nimittäin finaalikierrokselle lähtiessä se oli Sahlberg joka johti orkesteria perässään Lönngren ja Heino ja hieman kauempana Salonen. Tilanne kiristyi heti kun Sahlberg löi ensimmäiseen rataan 5 ja peli tasoittui käytännössä heti. Kärkikolmikon taistellessa Salonen viritteli loppukiriä ja kuinka ollakkaan ennen kahta viimeistä rataa Salonen vaani tasoissa pronssista ja vain 2 pistettä kultaa perässä. Lönngren ja Heino olivat johdossa ennen kaltevaa, rata nro 17, ja Sahlberg 2 pistettä perässä. Ensin avasi Heino, ensimmäinen koputus, tämän jälkeen toinen lyönti ja tulokseksi yllättävä paikkokaksi. Lönngren seuraavana, yksi koputus, ei paikkoa ja 3. Sahlbergin avaus meni suoraan keppuun ja yhtäkkiä Heino johti yhdellä, ennen Lönngreniä ja Sahlbergiä, 3 Salosta. Kaikkien lyödessä viimeisen sisään tilanne ei siis muuttunut. Heinolle siis mestaruus miesten sarjassa 19 vuoden tauon jälkeen! Sahlbergin ja Lönngrenin uusinta ratkesi jo ensimmäisellä radalla kun Sahlbergille merkattiin yksi koputus enemmän kuin Lönngrenille. Lönngrenille siis hopeaa ja Sahlbergille ensimmäinen SM-mitali, pronssi. Tämä oli myös 7 vuoteen ensimmäinen SM-kisa kun ruotsissa pelaava kolmikko ei ottanut lyöntipelissä mitalia, muutoksen tuulet?

Tulokset

Pudotuspelit

Naisissa heti toisella kierroksella nähtiin yllätys kun eilisen mestari Vuorihovi putosi Botnian Anki Sandvikille. Sandvikin vauhti kestikin loppuun asti ja hän meni lopulta finaaliin voitettuaan välierässä toisen botnialaisen Outi Parkatin. Toisessa välierässä kohtasivat naisten mitalistit Mirva Juhola ja Lotta Onikki, tämä ottelu meni kuten kaaviosijoitus kertoi ja Juhola siis finaaliin. Pronssiottelussa Onikki otti hetken jälkeen johdon ja nopeasti kasvatti sen liian isoksi jotta Parkatti olisi saanut häntä kiinni, pronssia siis Onikille.
Kultaottelua ei tapahtumien puutteesta voi syyttää. Vain kolme rataa meni lopulta tasan tässä ottelussa. Anki johti pitkän matkaa mutta lopussa Juhola alkoi kirimään piste pisteeltä ja lopulta ennen viimeistä rataa tilanne oli tasan. Tämän radan paremmin suoritti tällä kertaa Mirva Juhola! Sandvikille siis hopeaa.

Miehissä ei ensimmäisellä kierroksella nähty mitään erikoista muutamaa poissaoloa lukuunottamatta. Toisellakaan kierroksella ei sijoitusten perusteella tapahtunut mitään dramaattista, vaikka ehkä Rami Paavolan voitto Aki Sillmanista näyttää siltä, oli hän kuitenkin korkeammalle sijoitettu. Kolmannella kierroksella ainoa yllätys ehkä oli kun seuratoverien Petri Lönngren ja Jori Pasanen välinen kamppailu päättyi Pasasen voittoon. Ensimmäisessä välierässä Marko Nuotio ja Jori Pasanen ottivat mittaa toisistaan, taisto oli tiukka ja se kesti aina viimeiselle radalle asti jossa Nuotio oli parempi ja se riitti finaalipaikkaan. Toisessa välierässä Jussi Heino ja Juuso Sahlberg taistelivat. Taistelu ei kuitenkaan kestänyt kauaan kun Heino piti parin pisteen johtoa kokoajan ja ratkaisi lopulta ottelun edukseen.
Pronssiottelussa Jori Pasanen oli niskan päällä lähes kokoajan mutta Sahlberg ei luovuttanut ja taisteli itsensä tasoihin ja uusintaan asti. Tämä uusinta ratkesi kolmannella radalla kun Pasanen suoritti kolmosrataan pari ohilyöntiä ja Sahlberg ei ottanut yhtään ylimääräistä. Sahlbergille siis pronssia.
Kultaottelussa Nuotio otti alkuun hetkellisen komennon mutta nopeasti joutui luovuttamaan sen Heinolle joka porskutti lopulta helpohkosti toiseen mestaruuteensa, Nuotiolle siis hopeaa.

Tulokset

Tällaiset karkelot tällä kertaa, paljon uusia mitaleista ja tulevia tähtiä! Seuraavaksi Parkanossa pelataan Joukkue-SM jossa katsotaan puolustaako Manse vai hyökkääkö MG-Aces hyökyaallon tavoin vai viekö mestaruuden TuRGS, SMGK vai joku muu?!?

-A