Harkitsetko minigolfkentän perustamista?

Hieno juttu!

Minigolf on laji, joka kesästä toiseen kiinnostaa kuluttajia. Ratagolfliiton teettämän kyselytutkimuksen mukaan jopa kaksi kolmesta suomalaisesta on joskus pelannut minigolfia.

Tälle sivulle on kerätty yleisimpiä kysymyksiä minigolfkentän perustamiseen liittyen. Niiden avulla pääset hankkeessa alkuun. Kysymysten alta löydät ratagolfliiton minigolfrata-asiantuntijan ja ratavalmistajien yhteystiedot. Suosittelemme ottamaan yhteyttä minigolfrata-asiantuntijaamme jo hankkeen alkuvaiheessa.

Minigolfrata-asiantuntijan palvelu on maksutonta.

Kuinka paljon minigolfkentän perustaminen kustantaa?

Hintahaitari on laaja. Halvimmillaan 18-rataisen minigolfkentän voi saada muutamalla kymmenellä tuhannella eurolla. Kilpatasoisen kentän hinta on kuitenkin tyypillisesti 40.000 eurosta 300.000 euroa. Ratojen hintaan vaikuttavat esimerkiksi ratatyyppi (huopa, eterniitti, betoni tai MOS), ratojen pituus sekä käytettävät materiaalit. Edullista ratapakettia hankkiessa on syytä varmistua etenkin ratojen kestävyydestä.

Kuinka suuren alueen minigolf radat vaativat?

Teoriassa 18-ratainen kilpatason minigolfkenttä on sijoitettavissa reilun 500 neliömetrin kokoiselle alueelle. Todellisuudessa tilantarve on kuitenkin huomattavasti suurempi, koska ratoja ei ole mielekästä sijoittaa ihan vierekkäin. Lisäksi alueen koossa on järkevää ottaa jo alussa huomioon esimerkiksi penkit, roska-astiat, (varjostava) kasvillisuus sekä mahdolliset laatoitukset ratojen ympärillä.

Millaiset perustukset minigolfradoille olisi hyvä tehdä?

Pelattavuuden ja ratojen kestävyyden vuoksi on ratojen perustukset huono paikka säästää. Minigolfpallo tuntee pienetkin kallistukset. Radoille on syytä tehdä yleisten maanrakennusoppien mukaiset routimattomat pedit, jotka läpäisevät vettä eivätkä nosta kosteutta ratapohjiin. Tarkemmat ohjeet perustusten tekoon saat valitsemaltasi ratatoimittajalta.

Kuinka paljon peliliput yleensä maksavat?

Minigolfkierroksen aikuisten hinta vaihtelee tyypillisesti 7-13 euron välillä. Useat kentät antavat alennusta erityisryhmille, kuten lapsille, nuorille, opiskelijoille, varusmiehille ja eläkeläisille.

Mitä on otettava huomioon ratatoimittajaa valittaessa?

Alle on listattu Suomen Ratagolfliiton kanssa yhteistyötä tekevät ratatoimittajat. Kyseiset ratatoimittajat huolehtivat siitä, että radat valmistetaan asianmukaisista materiaaleista, kestävällä rakenteella. Suomen haastavissa sääolosuhteissa ratarungon materiaalien ja rakenteen lisäksi pintamateriaalilla on suuri merkitys ratojen käyttöikään. Esimerkiksi huoparatoja ostettaessa suosittelemme varmistamaan, että valmistaja käyttää Golftex -minigolfhuopaa.

Millaiset radat kannattaisi hankkia?

Kansainvälisten ja kansallisten kilpailusääntöjen nojalla virallisia minigolfkilpailuja voidaan järjestää vain 18-rataisella kentällä. Ratagolfliitto suosittelee hankkimaan kilparatasäännöstön mukaiset radat. Kilparatasäännöstöt löydät tästä linkistä. Kilparatastandardit täyttävän kentän hankkiessa varmistut myös siitä, että radat on tehty kestämään. Lisäksi kuluttajat arvostavat ratagolfliiton myöntämää ”kilpailukäyttöön soveltuva” -mainintaa kenttäsi yhteydessä.

Kuinka paljon kentällä käy pelaajia?

Tämä on kysymyksistä vaikein ja ollaksemme rehellisiä, emme osaa vastata tähän. Joidenkin arvioiden mukaan noin 10 % minigolfkentän vaikutusalueen asukkaista käy pelaamassa minigolfia kesän aikana. Esimerkiksi 20 000 asukkaan kaupungissa tällä kaavalla kävijöitä voisi odottaa 2000 / kesä. Kävijämäärään vaikuttaa kuitenkin aina minigolfkentän sijainti, houkuttelevuus, markkinointi ja monet muut tekijät. Yksiselitteistä arviota kävijämäärästä on siis mahdotonta antaa.

Voisiko ratagolfliitto järjestää toimintaa minigolfkentällämme?

Pitkälti vapaaehtoistyöhön perustuvat lajiliiton resurssit ovat valitettavasti rajalliset. Toivomme kuitenkin, että otatte meihin yhteyttä, niin voimme yhdessä suunnitella, millaista harrastetoimintaa kentällänne voitaisiin järjestää. Kilpailu- ja harrastetoiminnan organisoinnissa priorisoimme kilparatastandardit täyttäviä minigolfkenttiä.

RATAVALMISTAJAT

Fun-Sports Germany

www.fun-sports-germany.com
paho@fun-sports-germany.com
(suomenkielinen myynti)

Minigolf Park avoin yhtiö

www.minigolfradat.fi
info@minigolfradat.fi

Jo Val Oy

www.adventuregolf.fi
info@adventuregolf.fi

Suomen Ratagolf Oy

www.suomenratagolf.fi
myynti@suomenratagolf.fi

Minigolfrata-asiantuntija

Marko Nuotio
marko.nuotio (at) ratagolf.fi