Minigolf on suosittu kesälaji, jota suurin osa suomalaisista on joskus pelannut. Suomessa on kymmeniä erilaisia kenttiä, joissa on 9, 12 tai 18 minigolfrataa. Alla olevasta taulusta näet perussäännöt huopaminigolfkentillä. Muita ratatyyppejä ovat eterniitti, betoni ja MOS eli minigolf open standard. Lisää tietoa ratatyypeistä löytyy alta.

Etsi lähin minigolfkenttä

Ratatyypit

Huoparata

Huoparata on yleisin ratatyyppi Suomessa. Tällä hetkellä Suomessa on n. 50 kpl kansainväliset mitat täyttäviä huoparatakenttiä.

Huoparadat vaativat tarkan, suoran ja oikeavauhtisen lyönnin. Lisäksi ratojen kaltevuudet tulee ottaa huomioon, koska radan pinta ei ole ikinä täysin vaakasuora. Yksittäisen huoparadan tavoitelyöntimäärä on yleensä 2.

Huippupelaajat suoriutuvat huopakentästä alle 36 lyönnin keskiarvolla ja käyttämällä noin viittä erilaista palloa.

Eterniittirata

Kansainvälisissä kilpailuissa käytetään pelialustana yleisimmin kuitusementistä valmistettuja euroopparatoja (toiselta nimeltään eterniitti). Suomessa eterniittiratoja on mm. Helsingissä, Tampereella, Vantaalla ja Lahdessa. Tampereella ja Porissa on lisäksi sisärata, jolla pelaajat kilpailevat talvisin.

Eterniitillä pelaajat pyrkivät löytämään sopivan pallon ja lyöntitavan, jolla pystyy mahdollisimman varmasti lyömään radan yhdellä lyönnillä reikään (ns. piikki). Pallojen ominaisuudet (pomppu, paino, kovuus ja pinta) nousevat ratkaisevaan asemaan.

Huippupelaajat suoriutuvat 18 radan kierroksesta 12-15 erilaisella pallolla alle 24 lyönnillä. Myös kierrostulos 18 on täysin mahdollista saavuttaa.

Betonirata

Toiseksi yleisin pelialusta kansainvälisissä kilpailuissa on betoni. Betoniradat ovat aina samanlaiset ja samassa järjestyksessä. Suomessa on betoniradat Tampereella, Vaasassa ja Porissa.

Menestyäkseen betonilla pelaajan täytyy hallita lyönnin oikea suunta ja nopeus sekä tuntea pallojen käyttäytyminen radalla. Kaikkein nopeimpia palloja käytetään enimmäkseen betoniradoilla. Huippupelaajien kierrostulokset ovat alle 30 lyöntiä.

Minigolf Open Standard

MOS eli Minigolf Open Standard on kansainvälisen liiton, WMF:n, hyväksymä ratatyyppi. Tämä standardi on kehitetty pääsääntöisesti ns. seikkailuradoille, joilla pelataan mm. Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa. MOS kattaa käytännössä myös kaikki muutkin radat, jotka eivät kuulu kolmeen erikseen mainittuun ratatyyppiin.

MOS ratojen vaativuus vaihtelee suuresti, mutta parhaat pelaajat voivat selviytyä kierroksesta alle 30 lyönnin.

MOS radoilla järjestetään vuosittain World Adventure Golf Masters, jota pidetään lajin maailmanmestaruuskilpailuna ja johon osallistuu noin 100 pelaajaa ympäri maailman. MOS radoilla järjestetään myös British Open, US Masters, US Open sekä iso joukko muita kilpailuja, joissa voittopotti voi nousta jopa 100 000:aan dollariin.