Viime viikonloppu perjantaista eteenpäin oli kotimaisen minigolfkauden kohokohta. SM-viikon huuman rantauduttua Tampereen Koulukadulle, pääsivät niin pelaajat itse kuin yleisökin nauttimaan suomalaisesta minigolfista parhaimmillaan. Betoniradoilla ehdotonta pehmeyttä ja tarkkuutta vaativat pelisuoritukset eivät varmastikaan jättäneet ketään kylmäksi!

Perjantai ja lauantai olivat lyöntipelipäiviä: perjantaina pelattiin kaikkiaan neljä kierrosta ja lauantaina 2 + finaalikierros jokaisen sarjan kuudelle parhaalle pelaajalle. Naisten sarjassa ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen neljäntenä ollut TaRGSin Mirva Juhola avasi lauantain kierroksilla 31 ja 29 kiilaten itsensä kolmanneksi ohi Mansen Greta Wedmanin ennen finaalikierrosta. Viimeinen kierros nostatti Wedmanin kirimään, mutta Juhola ei hevistä hetkahtanut, vaan piti pintansa tarittavissa määrin ja otti kahden lyönnin turvin pronssimitalin kotiin viemisiksi. Perjantaina kärkikaksikoksi nousseet SMGK:n Sandra Walker ja Mansen Ida Hiltunen lähtivät päivään jälkimmäisen johtaessa muutamalla lyönnillä. Toisen päivän ensimmäisen kierros tasoitti tilannetta huomattavasti, kun Walker kipusi kahden lyönnin päähän. Seuraavassa hetkessä Hiltunen löikin jo tauluun naisten sarjan parhaan kierroksen, 27, ja karkasi seitsemän pisteen johtoon ennen jännittävää päätöskierrosta.

Finaalissa vasta alkoikin tapahtua: alkukierroksella ero vaihteli neljästä kuuteen pistettä, tasoittuen viiteen pisteeseen kierroksen puolivälin jälkeen. Lopun ratojen 15, 16 ja 17 läpilyönnit vaativat varmaa otetta pelistä, ja jännitys voikin näytellä joko voitetun vastustajan roolia tai kaiken vienyttä paholaista. Ja piinaava draama oli käsillä Hiltusen kolisteltua jo radalla 15. Seuraavalle radalle siirryttäessä oli ero huvennut kahteen pisteeseen. Walker paineli pohjatulokseksi kaksi lyöntiä eikä Hiltusen ensimmäinen mahtunut edes esteestä läpi. Toinen lyönti meni juuri ja juuri läpi, tolppien avustamana, ja matkaa kuppiin oli vielä reilut pari metriä. Pitkä putti kuitenkin upposi sisään, ja Hiltunen piti kiinni johtoasemastaan – tosin enää vain yhdellä lyönnillä. Radalla 17 Walker löi jälleen pohjalukemaksi kaksi. Hiltusen lyötyä ensimmäisensä esteeseen, oli tilanne kutkuttavan jännittävä. Toinen lyönti kuitenkin osui kohdilleen ja meni suoraan kuppiin. Viimeisellä radalla Hiltunen ei enää erehtynyt kertaakaan, ja näin Suomen mestariksi kruunattiin Manse RG:n Ida Hiltunen!

Varttuneissa naisissa lähes ylivoimaiseen voittoon marssi SMGK:n Seija Björk, ollen kilpakumppaneitaan Nina Mustosta, TaRGS ja Asta Korpea, Manse RG, yli pisteen per kierros parempi. Mustonen otti hopeaa yhden lyönnin turvin ennen pronssimitalisti Korpea. Naisveteraaneissa botnialaiskaksikko kävi kiivasta keskinäistä kilpailua. Alun tiukka taistelu kääntyi lopulta Anki Sandvikin voittoon Sonja Flöjt-Sandbergin ollessa toinen. Naisjunioreissa voiton pokkasi sarjan ainoana edustajana Botnian Amanda Nyby.

Miehissä kilpailun alku oli varsin tasainen: aloitettiin varmalla vihreällä ja jatkettiin varmaa peliä tai haettiin hieman tuntumaa ja paikattiin seuraava tulos vastaamaan kärkeä. Kahden ensimmäisen kierroksen jälkeen podiumpaikkojen tavoittelijoita olikin ilmoittautunut vähintään kuusi. Kolmas kierros yhdeksällä piikillä ja yhdeksällä kakkosella takasi jo maajoukkuepaikankin lunastaneelle, huippuvireessään olevalle MG-Acesin Tero Vaahtiolle kilpailun kärkipaikan. Päivän saldo 29-29-27 täydentyi vielä punaisella tuloksella 33. Myös kärjen muut nimet päättivät päivänsä alhaiseen punaiseen, ja Vaahtio pitikin kärkipaikkansa. Ainoastaan kahden ja kolmen lyönnin päässä päivän päätteeksi vaanivat kuitenkin kokenut Kungälvin Aki Sillman ja  Suomen mestaruuksien nappaamisen konkari, Tantogårdenin Kosti Salonen.

Lauantaiaamuna kärki palasi menestyksekkäälle vihreälle Salosen johdattamana, kun hän pamautti tauluun koko kisojen parhaimman tuloksen, 25! Näin ollen Salonen siirtyi myös kilpailun kärkeen ennen pisteen taakse jäänyttä Vaahtiota. Miehissä kovimpaan loppukiriin yltivät manselaiset Oskari Vihervaara ja Eetu Ikola, jonka neljännen kierroksen tulos 27 nosti hänet mukaan kuuden parhaan finaaliin. Vihervaara tempaisi puolestaan viimeisillä kierroksilla kaksi kertaa 28 ja pisti kärjen tilanteen jännäksi. Viimeisellä radalla ehdottomasti suositummaksi ja kenties paineettomammaksikin lyöntimalliksi on noussut laitalyönti, mutta Vaahtio oli suoralla lyönnillään virkistävä poikkeus. Valitettavasti viimeisellä kierroksella pallo löytyi kahden ensimmäisen lyönnin jälkeen muualta kuin kupista. Radasta tulokseksi kolme, kierroksesta 32 ja suunnaksi uusintarata nro 1 Vihervaaran kanssa. Kokemus taisi puhua jälleen kerran puolestaan, kun Vihervaara nappasi piikillä itselleen pronssia Vaahtion lyötyä kaksi lyöntiä. Salonen puolestaan pelasi kaksi omaa viimeistä kierrostaan 30-30. Sillmanin lyötyä kuudennella kierroksella 28, oli ero Saloseen vain lyönti ennen finaalia. Edellä mainittu Salosen viimeinen kierros 30 oli kuitenkin tarpeeksi kova tulos päihittämään Sillmanin. Jo 17. kertaa Suomen mestaruuttaan pääsi juhlimaan siis punapaitainen jättiläisemme, Kosti Salonen!

Miesveteraaneissa muille kaapin paikan näytti jo tutuksi tulleeseen tapaan iäkkäämpi Sillman, eli Mansen Markku Sillman. Toiseksi sijoittui MG-Acesin Juha Lehto ja kolmanneksi Botnian Kjell Sandberg. Varttuneissa miehissä SMGK otti puolestaan kaksoisvoiton, kun kultaa kahmaisi ylivoimaisesti kymmenellä lyönnillä voittanut Marko Nuotio ja hopeamitalin vastaanotti Jyri Rantanen. Palkintopallin täydensi kotikentän mies Jukka Reunavuori.

Oikein lämpimät onnittelut kaikille kilpailussa menestyneille!

Tulokset – perjantai & lauantai (myös artikkelissa mainitsemattomat joukkuetulokset)

Seuraavassa osassa tunnelmia jännittävältä match play-päivältä.