Yhteiskunnassamme puhutaan paljon kielenkäytöstä erityisesti nettimaailmassa. Tavalliset ihmiset kirjoittelevat sosiaalisen median myötä nykyään paljon enemmän julkisuuteen kuin ennen sosiaalisen median olemassaoloa. Kaikki kirjoittelu ei pysy fiksuna, vaan ylilyöntejä tulee. Monesti huomaa jopa sellaista kirjoittelua, jossa moititaan toisia ihmisiä joko heidän ulkonäkönsä tai mielipiteidensä takia. Tällainen kirjoittelu ei missään nimessä ole fiksua, vaan toista ihmistä loukkaavaa. Sellaista ei moni pysty toiselle sanomaan kasvotusten, mutta tuntuu, että nettiin voi joidenkin mielestä kirjoitella mitä vaan. Joskus kuitenkin loukkaavan kirjoituksen tehnyt henkilö saattaa heti kirjoituksen julkaistuaan jo katua niin tehneensä. Netin maailmasta on kuitenkin melkein mahdotonta poistaa omiakaan kirjoituksia, kun ne on sinne kerran julkaissut. Sosiaalisessa mediassa tekstit aiheuttavat heti kommentointia ja mahdollista jakamista muiden taholta, eikä sen jälkeen oikein enää voi alkuperäistä kirjoitusta poistaa. Järkevää ja fiksua on siis miettiä hyvin tarkkaan, mitä nettiin ja sosiaaliseen mediaan kirjoittelee ja millä tavoin. Kritiikin toisen mielipiteeseen voi esittää myös fiksusti ja rakentavasti. Se on sallittua ja suotavaakin, jos asioista ei olla samaa mieltä. Fiksu ja rakentavakin kommentointi voi joskus olla huono asia, jos se vaikuttaa keskustelun ulkopuolisesta katsottuna lähinnä ”kinastelulta”.

 

Huonolla nettikirjoittelulla voi myös saada aikaan huonoa mainetta jollekin yhteisölle, minkä nimissä tai minkä sisällä kirjoittelee. Vaikka foorumi (keskustelupalsta tai sosiaalisen median sivusto/ryhmä) olisikin suljettu ja sinne otettaisiin vain yhteisöön kuuluvia henkilöitä, mukana on aina yhteisön uusia jäseniä eikä vain yhteisössä kauan mukana olleita yhteisön tapoihin ja kirjoittelun laatuun tottuneita jäseniä. Näiden uusien jäsenien saama kuva yhteisöstä muodostuu usein nettikirjoittelun kautta, kun he eivät ole vielä muuten päässeet yhteisöön sisälle. Tällöin nettikirjoittelulla ja sen luonteella on suuri merkitys siihen, miten tämä uusi jäsen saattaa kertoa yhteisöstä sukulaisilleen tai kavereilleen. Jos nettikirjoittelu tässä ko. yhteisössä ei ole fiksua, se huono maine leviää kyllä myös yhteisön ulkopuolelle. Tuloksena saattaa tällöin olla uusien jäsenien poistuminen nettikirjoittelun karkottamana yhteisön piiristä, mutta myös se, etteivät tästä huonosta maineesta kuulleet myöskään halua yhteisöön mukaan. Pienelle urheilulajille, kuten ratagolfille, tällainen huono maine olisi tuhoisaa. Fiksulla kirjoittelulla nettiin tai sosiaaliseen mediaan taas saattaa olla ihan toisenlainen vaikutus jopa jäsenmääriin. Silloin uuden jäsenen kuva lajista muodostuukin nettikirjoittelun sijaan usein itse lajista eli onko se mielenkiintoista ja onko peliseura kivaa. Tällöin ollaan sinä tilanteessa, että uuden jäsenen kaveritkin saavat mahdollisesti hyvän kuvan lajista ja voivat lähteä mukaan kokeilemaan. Tällöin fiksu nettikirjoittelu on toiminut osaltaan täysin ilmaisena mainoksena lajille.

 

Ratagolfin parissa liiton ja seurojen viralliset tiedotuskanavat pysyvät asiallisina ja fiksuina, koska niitä moderoidaan tai niihin pystyvät julkaisemaan vain tietyt henkilöt tiedottaaksensa toiminnasta. Epävirallisemmissa ryhmissä/sivustoilla joskus tapaa epäasiallista kirjoittelua tai ainakin jo tekstissä aiemmin mainittua ”kinastelua” jostain ajankohtaisesta lajiin liittyvästä aiheesta. Lajin maineen kannalta jokaisen on hyvä miettiä, mitä kirjoittelee ja mihin kirjoittelee. Hyvä on esittää itselleen kysymyksiä: ”Voinko sanoa tämän toisille kasvotusten ääneen?” tai ”Mitenköhän uusi jäsen tässä foorumissa tämän kommenttini/julkaisuni ymmärtää?”. Tällöin useimmat asiattomat kirjoitukset jäävät todennäköisesti tekemättä, eikä pienen lajimme maine niistä ainakaan niin paljoa kärsi.

 

Ajatukset siis mukana nettiin kirjoitellessa!

 

Jouni Pihlasalo

Yhdenvertaisuusvastaava

Suomen Ratagolfliitto Ry